Privaat positief orgel verplaatsbaar (Schumacher, 1982)

Kerk van Sint-Jan en Sint-Stefaan ter Minimen

Klavier  / Privaat positief orgel verplaatsbaar (Schumacher, 1982) - Kerk van Sint-Jan en Sint-Stefaan ter Minimen
Architectuur, plaats, inplanting  / Privaat positief orgel verplaatsbaar (Schumacher, 1982) - Kerk van Sint-Jan en Sint-Stefaan ter Minimen
 Klik op een foto om te vergroten
HET INSTRUMENT
Orgelkast - bouwdatum 1982
Orgelkast - plaats Het orgel staat opgeslagen in de doopkapel en wordt voor concerten onder de galerij geplaatst. Voor ceremoniën wordt het achteraan links gezet.
Orgelkast - stijl  Modern, functionneel
Gebruikte materialen Eik
Opstelling van de pijpen Zichtbaar zijn alleen de 15 pijpen van de 8-voets Bourdon die chromatisch gerangschikt zijn, vanaf de rechterachterzijde, eindigend aan de kant van het manuaal. Als de frontdeuren geopend worden, verschijnt het binnenste pijpwerk.
Beschrijving van de orgelkast Eenvoudig ontworpen kistorgel op wieltjes. Het klavier is achteraan zichtbaar en in het front is een deur en een dubbele deur. Deze laatste kan helemaal opengeklapt worden, waardoor de binnenzijde toegankelijk wordt. Op de bovenkant zijn twee kleppen, waarvan de grote een steun heeft om ze geopend te laten staan, zoals de twee deurvleugels van het front. Opzij en achteraan rechts van het orgel bevinden zich de met conducten verbonden houten pijpen. Op de linkerkant is een groot vast handvat in eik waarmee het orgel getrokken of opgetild kan worden.
Speeltafel - beschrijving Enkelvoudig manuaal dat uit het meubel uitsteekt
Persoon belast met het onderhoud Guido Schumacher , François Houtart , Julius Steze
Datum/periode van het onderhoud Afhankelijk van het gebruik
Windwerk - druk Ongeveer 56 tot 58 mm WK
Stemming Diapason 440 Hz
Stemming - bijzonderheden Toonhoogte 440 Hz
Temperatuur Kirnberger III, de vier kwinten van do tot mi zijn kleiner gestemd. De andere kwinten zijn zuiver.
Akoestiek ± 4 seconden
Akoestiek - bijzonderheden Bij het transport worden de grote houten pijpen in een kist met dubbele bodem gelegd
Orgelbouwer(s) Stéphane Schumacher
HET INSTRUMENT
Orgelkast - stijl  Modern, functionneel
Orgelbouwer(s) Stéphane Schumacher
HISTORIEK VAN HET INSTRUMENT
Historiek Oorspronkelijk was het instrument eigendom van de orgelbouwer die het gebruikte om als positieforgel te verhuren in het kader van concerten. Het heeft in het bijzonder dienst gedaan als continuo voor orkest, met name bij de Camerata Leodiensis, onder leiding van Hubert Schoonbroodt en de talrijke leerlingen die met hem gewerkt hebben. We vermelden onder meer de huwelijksmis van Prinses Astrid en Prins Laurent in O.L.V.-ter Zege op de Zavel. Het orgel bevond zich in de Miniemenkerk, waar het gebruikt werd voor het festival «ZomerZondagen van de Miniemen» (sinds 1988) en voor het festival «Oratorio», georganiseerd door «De Renaissance van het orgel» en later, sinds 1994, door «Organum Novum». Die concerten hebben aan tal van vooral jonge organisten en instrumentale en vocale ensembles, voornamelijk Belgische maar ook buitenlandse, de gelegenheid geboden om op te treden in het schitterende decor van de Miniemenkerk. Zoals verder te lezen valt, werden tijdens het «Festival van de ZomerZondagen» al verschillende stukken voor orgel en instrument gecreëerd. In 1998 werd het Positieforgel aangekocht door een lid van Organum Novum. De vereniging kon dit dankzij een privé-gift die geleidelijk terugbetaald werdt met de inkomsten van het gebruik tijdens concerten en andere gelegenheden. Sinds twee jaar maakt de «Miniemenkapel» gebruik van het orgel voor haar zondagochtendconcerten, waarop de cantates van Johann Sebastian Bach worden uitgevoerd. Eertijds werd gebruik gemaakt van een kistorgel gebouwd door Potvlieghe, eigendom van een stichtend lid van de «Miniemenkapel» dat zich inmiddels met het instrument heeft teruggetrokken.
HISTORIEK VAN HET INSTRUMENT
Historiek Oorspronkelijk was het instrument eigendom van de orgelbouwer die het gebruikte om als positieforgel te verhuren in het kader van concerten. Het heeft in het bijzonder...
TECHNISCHE KENMERKEN VAN HET INSTRUMENT
Speeltafel
Structuur speeltafel en muziekstaander 
De achterzijde van het meubel is over een diepte van 11,5 cm bovenaan «uitgehold» en het manuaal rust op een tafel, op 14 cm van het hoogste punt. Daar bevindt zich een afgeschuinde lat waarin een plaat plexiglas schuift die dienst doet als lessenaar.
Aantal klavieren 
1
Omvang van de klavieren 
56 toetsen
Beschrijving van de toetsen 
De eikenhouten toetsen zijn belegd met ebbenhout en hebben een rechte neus
Breedte van de toetsen 
22 mm
Diepte van de toetsen 
115 mm
Breedte van het octaaf 
165 mm
Beschrijving van de boventoetsen 
De eiken boventoetsen zijn belegd met ebbenhout en ivoor. De frontons zijn zo goed als recht.
Diepte van de boventoetsen 
68-70 mm
Beschrijving van de bakstukken of kader 
Recht en in eik
Registers 
De registers staan op een rij boven het manuaal, links te beginnen. De trekkers steken uit een gleuf in het paneel. Ze zijn van eik, rechthoekig en zwart gekleurd en schuiven van links naar rechts.
Toebehoren 
Onder het manuaal bevindt zich een mannelijk elektrisch stopcontact voor het starten van de motor
 
Klavieren en voetklavieren
  • Naam 
    Positief
    Omvang 
    56 toetsen C - g'''
    Registers 
    (Bourdon 8’)
    (Flûte 4’)
    (Prestant 2’)
    (Cymbale II 1’)
 
Tractuur
  • Naam 
    Positief
    Noten 
    Stekermechaniek
    Toetsen 
    Staartklavier. De toetsen meten ongeveer 32 cm.
    Traject en beschrijving van de mechaniek 
    Ongeveer in het midden van de toets bevindt zich doorheen de toets een verticaal messing staafje dat voorzien is van een schroefmoer boven en onderaan een geperforeerde kunststofkop op een schroefdraadgang in aluminium die aan het staafje vastgeschroefd is. Dat laatste gaat door een geperforeerde eikenhouten lat die dienst doet als geleider en die naar de windlade afdaalt en daar via een loden pulpeet in verdwijnt.
    Beschrijving van de registers 
    Elk register doet dienst als horizontale balans, waarvan het binnenste uiteinde verbonden is met een eikenhouten arm die naar de linkerkant van het orgel vertrekt. Daar bevestigt een klein stalen asje het in twee stukken kunststof die tegen de bovenkant geschroefd zijn van een verticale balans, die twee of drie slepen per register in beweging brengt.
 
Windladen
  • Type 
    Sleeplade met dammen
    Inplanting 
    In de breedte ten opzichte van het front en de linkerkant van het orgel. In de ruimte rechts bevinden zich de motor en de vervoerde pijpen.
  • Naam van het klavier 
    Positief
    Aard 
    De windlade is van eik en de kleppenkast is achteraan gesloten door een geschroefde voorslag. Op te merken valt ook dat de kleppenkast rechtstreeks in contact staat met het windmagazijn.
    De abstracten gaan door de bovenzijde van de windlade maar ook de aluminium ventielen. Deze hebben een gevorkte kop en het oppervlak heeft een viltbekleding met schapenvel op gekleefd. Een kleine metalen schroef maakt het mogelijk om op het ventiel te drukken. Dat scharniert in het staartstuk en is met schapenvel bekleed. Elk ventiel heeft een stalen veer in een houten geleider die op een metalen structuur is geplaatst. Op de bovenkant van de windlade zijn plastic plaatjes waarin de pijpvoeten staan maar waar doorheen de kunststof (trovidur) slepen gaan.
    De pijproosters bestaan uit eikenhout en zijn op steunen geschroefd die eveneens uit eik gemaakt zijn. De vervoeringen voor de pijpen zijn uit Westaflex.
    Opstelling van de pijpen 
    Chromatisch van rechts naar links. Met uitzondering van de Cymbaal heeft elke stem vervoerde pijpen, rechts van de windlade en zelfs buiten de kast.
    Beschrijving van de pijpstok 
    Van voor naar achter: Cymbaal, Fluit, Prestant en Bourdon. De Cymbaal staat op een eikenhouten vervoerplank.
 
Pijpwerk
  • Naam 
    Positief
    Beschrijving 
    CYMBAAL 2 sterk 1’+ 1’1/3. Op toonhoogte gesneden tinnen pijpen, geen zijbaarden, nog tanden op de schuine lippen. Repetities op c, c’, c’’, c’’’.
    FLUIT 4’. De eerste 12 zijn per 6 verdeeld op een rij tegen de rechterwand, 3 vervoerd op een rooster dicht bij de motor en drie op de windlade; die pijpen zijn voorzien van een hoed en zijbaarden. De volgende 20 hebben zijbaarden en zijn gedekt met een hoed met roer. Er zijn nog 4 pijpen met hoed en roer, waaronder twee in het begin van de pijpstok van het Cymbaal en twee vervoerd tot in de buurt van de motor. De laatste 20 zijn op toonhoogte gesneden.
    PRESTANT 2'. In tin. De eerste 10 hebben zijbaarden en alle zijn op toonhoogte gesneden. De eerste 8 zijn vervoerd tot bij de motor. De pijpen hebben heel zelden tanden op het bovenlabium.
    BOURDON 8’. De eerste 16 pijpen zijn in eikenhout, waarvan de grootste 8 op de rechterbuitenzijde. De volgende 7 achteraan rechts en 1 horizontaal onder het deksel, vooraan rechts in het meubel. De andere zijn tinnen pijpen met hoed en zijbaarden. Zes ervan staan onderaan, 3 op een kleine console bij de motor en de rest op de windlade. Uit elkaar staande tanden op de schuine lippen.
    15 % tin voor Fluiten en Bourdon en 70 % voor de principalen.
 
Windvoorziening
  • Magazijn- of hulpbalg 
    Magazijnbalg
    Beschrijving 
    Het betreft een zwevend blad onder de eigenlijke windlade, dat dienst doet als magazijn. Het blad is binnenin met doek bekleed en onderaan ondersteund door bladveren. Een bloksysteem met twee instelschroeven, waarvan de uiteinden onderaan het instrument uitkomen, fungeert als regelventiel van de balg. Het bedekt min of meer de oppervlakte van de windlade.
    Lengte 
    83 cm
    Breedte 
    36,5 cm
    Aantal en type gewichten 
    Au moins deux ressorts à lames
    Aantal en type gewichten 
    Minstens twee bladveren
 
Windkanalen
  • Naam 
    Positief
    Beschrijving 
    De motor is rechtstreeks op de windlade aangesloten
 
TECHNISCHE KENMERKEN VAN HET INSTRUMENT
Speeltafel Klavier(en) en voetklavier(en) : 1
Klavier(en) en voetklavier(en) Positief
Tractuur
Positief Stekermechaniek
Het gebouw
Kerk van Sint-Jan en Sint-Stefaan ter Minimen

Kerk van Sint-Jan en Sint-Stefaan ter Minimen

Adres : Minimenstraat 62
1000 Bruxelles
Bouwstijl : Barok
Bouw : 1715
Bouwperiode : 18de
Bouwstijl : Barok Type : Beschermd bouwwerk bij besluit van 30/07/1939
Orgel(s) aanwezig in dit gebouw