Studieorgel (Stéphane Schumacher)

Académie de Musique du Centre

Speeltafel / Studieorgel (Stéphane Schumacher) - Académie de Musique du Centre
Architectuur, plaats, inplanting / Studieorgel (Stéphane Schumacher) - Académie de Musique du Centre
 Klik op een foto om te vergroten
HET INSTRUMENT
Orgelkast - plaats In een lokaal gelegen in de kelder van de instelling, samen met de percussie-instrumenten.In deze zaal zijn er drie grote vensters die het lokaal verlichten, de vloer is met een tapijt bekleed en aan de muur zijn verschillende geluidsabsorberende panelen geplaatst.
Gebruikte materialen Massief hout en Multiplex, leidingen in Westaflex
Beschrijving van de orgelkast Algemeen uitzicht van een rechtstaande wat meer diepe piano waarop een rechthoekige open kist die vooraan van fijne vaste zweldeuren is voorzien.De panelen boven en onder de klavieren zijn afneembaar om toegang te verlenen tot de binnenkant. Studieorgel met het uitzicht van een rechtstaande piano. Afmetingen : hoogte 2 m, breedte 1,60 m, diepte 1,20 m (met pedaal)
Speeltafel - beschrijving Ingebouwd in de gevel. De klavieren zijn bedekt met een kleine beweegbare bekisting. De bakstukken van het klavier en de tafel waarop ze steunen zijn van eik.
Bouw - bijzonderheden Dit instrument is ontstaan uit een gemeenschappelijk project van Stéphane Schumacher, orgelbouwer, en Hubert Schoonbroodt (+1992), organist , om orgels toegankelijker te maken voor studenten door de bouw van goedkope instrumenten.
Datum/periode van het onderhoud Jaarlijks
Ventilator - beschrijving Eén ventilator geeft lucht, zonder de gebruikelijke tussenkomst van de balg
Stemming La 440 Hz
Temperatuur Gelijkzwevend
Akoestiek Sonder
HET INSTRUMENT
HISTORIEK VAN HET INSTRUMENT
Historiek Gezien het gebruik van een elektronisch instrument (d.w.z. zonder pijpen of wind) in de naburige parochie, werd in 1980 besloten om voor de orgellessen aan de muziekacademie een studieorgel met pijpen aan te kopen. De gebeurde na een petitie van de leerlingen en de leraar, en ondanks het feit dat de komst van het grote orgel van Vogelzang reeds was aangekondigd.
HISTORIEK VAN HET INSTRUMENT
Historiek Gezien het gebruik van een elektronisch instrument (d.w.z. zonder pijpen of wind) in de naburige parochie, werd in 1980 besloten om voor de orgellessen aan de muziekacademie...
TECHNISCHE KENMERKEN VAN HET INSTRUMENT
Speeltafel
Structuur speeltafel en muziekstaander 
Bovenop de klavieren doet een paneel dienst als lessenaar over gans de breedte. Op het paneel onder de klavieren is een schakelaar voor de windmotor en meer waar onder een uitsnijding die als voetensteun dient. Er is een orgelbank in eik die smal is en regelbaar en een tweede lange orgelbank ook in eik.
Aantal klavieren 
2
Omvang van de klavieren 
56 toetsen
Beschrijving van de toetsen 
De twee klavieren bestaan uit toetsen die met ebbenhout zijn bekleed voor de diatonische toetsen en in ivoor voor de halve tonen.
Breedte van de toetsen 
12,5 mm
Diepte van de toetsen 
125 mm
Breedte van het octaaf 
165 mm
Diepte van de boventoetsen 
80 mm
Omvang van het voetklavier 
30 toetsen
Materialen van het voetklavier 
De pedaaltoetsen zijn in eik en de halve tonen zijn bekleed in ebbenhout. De pedaaltoetsen zijn parallel en naar binnen gebogen, de halve tonen zijn in een cirkelvormige boog opgesteld.
Adresplaat 
Naamplaatje met zwarte letters : Schumacher
 
Klavieren en voetklavieren
 • Naam 
  Klavier I, II en Pedaal
  Omvang 
  56 toetsen
  Registers 
  Flûte 4’
  Bijzonderheden 
  Verdeeld over twee manualen van 56 toetsen en een voetklavier van 30 toetsen (samen 56 pijpen)
 
Tractuur
 • Traject en beschrijving van de mechaniek 
  Eerste klavier: De draadabstracten zijn van messing met regelbare synthetische moeren en hebben een duwfunctie.
  Het tweede klavier: Directe verbinding met de noten door draadabstracten in messing met synthetische moeren.
  Pedaal: Elke toets drukt op een tuimelaar in eik en in het midden in de as geplaatst door synthetische nokken. Van de tuimelaar vertrekt een duw draadabstract naar een wellenbord met eiken rollen en armen in wit synthetisch hout.
 
Windladen
 • Type 
  Sleeplade
  Inplanting 
  Parallel met het front
  Aard 
  Chromatische lade geheel in eik met de bodem in multiplex en het bovenste in spaanplaat. Vooraan in de ventielkast is een stel kleppen in alluminium die in de staart gericht zijn en die onder pijpbank ondersteund worden door ringvormige metalen veren. De draadabstracten gaan in de windlade doorheen schapenvel en elkeen is met schijfpulpeet omgeven.De ventielkast van het 2de klavier sluit zich in gans de lengte door een geschroefde voorsponde.De ventielkast heeft achteraan eiken kleppen die op de pijpbank staan en samengedrukt door drie ringen verel in staal. Langs elke kant van de kleppen zijn stalen geleiders en de klep kan worden vooraan geopend door de draadabstracten van het 1ste klavier of achteraan door deze van het pedaal.
 
Pijpwerk
 • Naam 
  Klavier I, II en Pedaal
  Beschrijving 
  Pijpwerk in tin met schilden, hoeden en zijbaarden voor C tot h', vervolgens c'', gesneden op toon met platte lippen. 2 à 3 kernprikken. De pijpen staan van links naar rechts in 3 rangen en quincunx. De 6 grootste staan rechts achteraan achter de 3 rangen van de bovenste pijpen van de Flûte. De vervoeringen zijn in Westaflex.
 
Windvoorziening
 • Magazijn- of hulpbalg 
  Zwemmerbalg
  Beschrijving 
  In de onderkant, onder de klavieren is er een zwemmerbalg die door drie stalen veren wordt ondersteund. Op dezelfde plank waarop de veren steunen is er een kleine electrische motor links naast de blaasbalg. Rechts van de blaasbalg een windkanaal in Westaflex die opklimt in de windlade.
 
TECHNISCHE KENMERKEN VAN HET INSTRUMENT
Speeltafel Klavier(en) en voetklavier(en) : 1
Klavier(en) en voetklavier(en) Klavier I, II en Pedaal
Tractuur
 
Het gebouw
Académie de Musique du Centre

Académie de Musique du Centre

Adres : Charles Thielemanslaan 26-28
1150 Woluwe-Saint-Pierre
Bouwstijl : Modern
Bouwperiode : 20ste